2023. december 21., csütörtök

Napi felülről:

„József pedig Mária férje, igaz lévén, nem kívánva őt megszégyeníteni, titokban akarta elküldeni.”

Máté evangéliuma 1. rész 19. vers*

Áldott csütörtököt, megszégyenítéstől, lejáratástól és rosszindulattól mentes szívet kívánok minden testvérem számára!

Mária nem szerette volna semmivel megbántani párját, de az a helyzet, amibe Isten akarata és a saját engedelmessége által került emberileg félreérthető és szinte megmagyarázhatatlan volt. József nem tudott más következtetést levonni a tények alapján, minta azt, hogy Mária hűtlen lett hozzá és megcsalta. Ezzel együtt a hitébe, gondolkodásába és szeretetébe nem fért bele, hogy szégyenbe hozza vagy nyilvánosság előtt megalázza őt, ezért akarta észrevétlenül elküldeni, a lehető legkisebb fájdalommal. Mi már pontosan tudjuk, hogy alaptalan volt a következtetése, de ő már akkor elhatározta mindezt, amikor még csak a legrosszabbat tudta feltételezni. Az Úr pedig csak ezután mondta el neki a valóságot álmában. Ránk is várnak még kellemetlen helyzetek, amikor csalódunk másokban, látszólag vagy ténylegesen becsapnak minket vagy hazugságon kapjuk őket. Ezekben a helyzetekben, amikor, mi fogjuk magunkat megszégyenítve, megbántva érezni derül ki, hogy milyen szívünk van. Visszavághatok, kihasználhatom a nyilvánosság hatalmát és erejét, szétkürtölhetem, kiposztolhatom a sértettségem, hogy neki is legalább annyira fájjon, mint nekem vagy igaz emberként viselkedem. A rossztól elhatárolódok, nem vállalok vele közösséget, de megszégyeníteni, lejáratni, kibeszélni akkor sem fogom a másikat, mert én sem szeretném, ha ezt tennék velem!

Mennyei Atyám, köszönöm, hogy bár megtehetnéd és igazad is lenne, hogy megszégyeníts, de te mégis azt választottad, hogy még mindig esélyt adsz számomra!

*Saját fordítás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címe nem lesz megjelenítve. A kötelező mezők jelölve vannak.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Szeretettel várunk!